Svet 8

28.08.2024.

13:45

Belorusi "označili" tenkove i krenuli: Ulaze u rat?

Beloruska vojska nastavlja da se masovno kreće na granici sa Ukrajinom.

Izvor: Tportal.hr

Belorusi "označili" tenkove i krenuli: Ulaze u rat?
Profimedia

Podeli:

Zvanični Kijev pozvao je u nedelju Minsk da prekine grupisanje u pograničnoj oblasti "kako ne bi napravio tragične greške pod pritiskom Moskve".

Belorusi raspoređuju svoje snage na granici kao odgovor na navodne ukrajinske provokacije i da "zaštite svoje građane".

Društvenim mrežama počele su da kruže fotografije tenkova, transportera i kamiona sa taktičkom oznakom 'B'. Podsetimo, Rusi su u invaziji na Ukrajinu koristili taktičke oznake Z, O i V.

Ranije je saopšteno da beloruska vojska planira da izvede vojne vežbe, uključujući i one koje imaju za cilj sprečavanje invazije sa teritorija susednih zemalja, misleći naravno na Ukrajinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da njihova zemlja "nikada nije preduzela, niti namerava da preduzme, bilo kakve neprijateljske akcije protiv beloruskog naroda" i pozvalo je beloruske oružane snage da "prestanu neprijateljske aktivnosti" i povuku svoje trupe iz pograničnog područja.

Spekulacije o značenju taktičke oznake B variraju od bezazlenih, kao što je simbolizacija imena zemlje, do onih koje najavljuju otvaranje novog fronta u ratu.

Iako se teorija o 'drugom frontu' koji bi Belorusi otvorili uglavnom smatra teorijom zavere, Belorusija, s obzirom na pojačane kontakte Ukrajine i NATO-a, smatra da treba da kontroliše svoje granice sa Ukrajinom i zemljama NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je za danas sastanak Saveta NATO-Ukrajina na zahtev Kijeva, na kome bi se moglo razgovarati o zabrinutosti zbog gomilanja beloruskih trupa na granici.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: